SWIFT

TVCF

SWIFT UPLIFTS YOU

Еден автомобил треба да има лице што предизвикува емоции. Новиот Swift е создаден да управува со срцето. Неверојатен карактер претставен преку стил и боја. Комфорен и необврзувачки. Добредојдовте во светот на дневната потреба да се биде позади воланот, во едно ново возбудливо автомобилско искуство, кое нема крај. На секој можен начин, Swift те крева.

EXTERIOR

THE DESIGN UPLIFTS YOUR SPIRIT

Убавината не се состои само во изгледот, туку и во самата способност да се истакне најбитната карактерна особина на новиот Swift - автомобил кој е создаден за возење. Низок, краток и широк - манифестација на беспрекорна динамика и мускулести линии. Стил што создава чувство на движење, дури и кога стои, чувство кое допира и до најдлабоките емоции.

Силните странични мускулести линии ја потенцираат неговата цврстина.

Црните рамки на прозорите го дефинираат т.н. лебдечки кров, што асоцира на неговата агилност.

Динамични рамки на задните прозори каде што е вградена и рачката за отварање на вратата допринесуваат за повеќе стил и спортски изглед.

LED светлата поставени на заднитее фарови даваат модерен изглед.

Агресивната предна решетка со широк отвор, како и решетката на браникот ја потенцираат силата на новиот Swift.

Силните странични мускулести линии ја потенцираат неговата цврстина.

Црните рамки на прозорите го дефинираат т.н. лебдечки кров, што асоцира на неговата агилност.

Динамични рамки на задните прозори каде што е вградена и рачката за отварање на вратата допринесуваат за повеќе стил и спортски изглед.

LED светлата поставени на заднитее фарови даваат модерен изглед.

360° VIEWER

INTERIOR

THE COCKPIT UPLIFTS YOUR PASSION

Благодарение на методично имплементираниот "driver first" пристап во дизајнот на ентериерот, уште при првото седнување, веднаш посакувате да го возите. Управувач дизајниран како кај тркачки автомобил, предни седишта со значителна странична потпора и централна конзола свртена накај возачот... Сето тоа дефинира спортски ентериер кој едноставно ги спојува возачот и автомобилот.

Easy-to-see and stylish meter cluster

Хромиранитете елементи околу брзинометарот и обртометарот, со црвен и бел нагласок дполнително даваат доза на елеганција. Инструмент табла лесна за гледање и со спортски дизајн. Кај брзинометарот и обртометарот се наоѓаат помали стрелки кои го покажуваат нивото на гориво и температурата на водата, што целиот дизајн го прави да изгледа како хронографски часовник.

Multi-information colour LCD

Напредниот 4.2 инчен TFT LCD дисплеј е сместен помеѓу брзинометарот и обртометарот, и го информира возачот со прецизни и едноставни информации како што се однесувањето на автомобилот, G-силата, во која мера се користи сопирачките, забрзувањето и сл.

Audio System

7-инчниот дисплеј овозможува лесно користење на се што е поврзано со мултимедија - музика, зборење на телефон без раце, навигација, поврзување со смарт телефон. Овие опции можат да се одберат од 4те главни менија - LISTEN, CALL, DRIVE и CONNECT. Опцијата за поврзување на смарт телефон работи со Apple CarPlay, Android, Auto и Mirrorlink. Кога ке го поврзете телефонот преку USB, Apple CarPlay ви овозможува телефонски повици, преглед на музичките фајлови, да праќата и примате пораки и многу други опции преку едноставен допир на дисплејот.

Apple CarPlay
Aundroid Auto
MirrorLink

PERFORMANCE

DRIVING PERFORMANCE UPLIFTS YOUR EMOTIONS

Одлично забрзување и сила достапна во секој момент. Однесување во кривини кое влева доверба - проаѓа токму онаму каде што сте замислиле. Swiftот практично е роден одново, со акцент на секој детаљ на новиот погон и платформа, кои уште еднаш ја дефинираат еволуцијата на возачкото искуство и му овозможува на возачот да биде едно со автомобилот, за целосна контрола. Особено што погонот и платформата се неразделиви целини од возачкото искуство, а напредната технологија е искористена до максимум, дури и онаму каде возачот тоа не може да го види.

The HEARTECT new-generation platform: Lightness and strength for enhanced fundamental performance

Најнова генерација на платформа, полесна и поцврста, за подобрени перформанси. Многу цврста рамка, која дополнително придонесува и за зголемена безбеднос на возилото. Во случај на незгода, самиот дизајн ефективно ја распоредува силата на ударот.

ННамалениот еден литарски турбо Boosterjet со директно вбризгување на горивото, произведува сила исто како 1.8 литарските мотори без турбо, а гарантира многу ниска потрошувачка. Директното вбризгување на горивото допринесува за ниската потрочувачка и за ладење на цилиндрите на моторот. Турбото кое под компресија носи воздух во цилиндрите, произведува висока моќност дури и на ниски вртежи, што го прави супер за секакви ситуации без разлика дали е возење во град или на отворено.

1.2 литарскиот Dualjet има два вбризгувачи за секој цилиндар , што овозможува голема ефикасност во температурите на моторот. Овој мотор е многу лесен за користење кој има совршена рамнотежа помеѓу оптималната моќ и ефикасно користење на горивото.

SHVS Mild Hybrid System

SHVS преставуа полухибриден систем, компактен и лесен кој вклучува интегриран генератор познат како (ISG) кој делува двојно, како стартер и генератор истовремено, ISG всушност преставува ремен кој му помага на возилото при поаѓање и забрзување, кој истовремено генерира електрична енергија при регенеративно сопирање. Во новиот Swift, SHVS е достапен заедно со Boosterjet за прв пат и резултира со емисија од само 97 gkm CO2. Помошта на силата која доаѓа при забрзување, му овозможува на SHVS системот да биде попознат како благ хибриден систем кој е идеален за компактен автомобил и на вкупната тежина на автомобилот влијае со дополнителни 6,2 kg.

SAFETY

SAFETY UPLIFTS YOUR CONFIDENCE

За вистиснко уживање потребно е да се има и максимална доверба во автомобилот. Затоа, Swift има мношто безбедносни технологии. Како додадок на безбедоста, возилото е дизајнирано да ги заштити патниците во случај на судир. Дополнително, со системот за детектирање опасност напред, Swift се стреми сообраќајните несреќи да ги држи што подалеку од себе.

Advanced forward detection system in the Swift

Dual Sensor Brake Support (DSBS)

1. Warning

Доколку системот пресмета дека има опасност од удар со некаква пречка на патот, на дисплејот до брзинометарот, веднаш произведува предупредувачки аудио сигнали како и визуелни сигнали.

2. Brake assist

Ако постои ризик од судир со некаква пречка на патот, и притоа возачот сопре многу силно и ненадејно, системот помага во сопирањето, сето тоа за поголема ефикасност и безбедност.

3. Automatic brake

Ако ризикот за удар во пречка на патот дополнително се зголеми, безбедносниот систем автоматски ги користи сопирачките - најсилно и најбезбедно, се со цел да се избегне евентуален судар.

Lane departure warning

На 60 Km/h или на поголема брзина,оваа опција ве предупредува дека ја напуштате вашата лента Тоа го прави со звуци и сигнали како и испраќање вибрации до самиот упрваувач.

Weaving alert

При 60Km/h или поголема брзина, овој систем е дизајниран да го пресмета стилот на возење и да произведе аудио и визуелни предупредувања доколку возилото се однесува чудно заради "заспаност" на возачот.

DISCOVER MORE

Adaptive cruise control

Кога има возило пред вас, прилагодувачкиот темпомат, со помош на милиметарски радар, ја одредува позицијата на возилото, и автоматски ве одржува на безбедна дистанца од истото. Оваа опција работи за брзина од 40 Km/h до 160 Km/h, која ја одредува возачот. Дистанцата помеѓу вас и возилото пред вас зависи од брзината која вие ке ја поставите.

*Vehicle-to-vehicle distance varies depending on vehicle speed.

DISCOVER MORE

High beam assist

На 40 Km/h или побрзо, асистенцијата со долгото светло е дизајнирана автоматски да ги менува светлата од “High” во “Low”, зависно од тоа дали има други возила кои доаѓаат од спротивен правец (стандардно за возила со монокуларна камера и ласерски сензор).

DISCOVER MORE

SPECIFICATIONS

Модел SWIFT
Тип на каросерија Хечкбек
Број на врати 5
Мотор Бензин
1.2 DUALJET 1.2 DUALJET + SHVS 1.0 BOOSTERJET 1.0 BOOSTER
JET + SHVS
Погон 2WD 4WD 2WD 4WD 2WD

DIMENSIONS

Должина mm 3,840
Ширина mm 1,735
Висина mm 1,495 1,520 1,495 1,520 1,495
Меѓуоскино растојание mm 2,450
Траг Напред 175/65R15 mm 1,530 1,530 1,530 1,530 1,530
185/55R16 mm 1,520 1,520 1,520 1,520 1,520
Назад 175/65R15 mm 1,530 1,535 1,530 1,535 1,530
185/55R16 mm 1,520 (со барабан)
1,525 (со диск)
1,525 1,520 (со барабан)
1,525 (со диск)
1,525 1,520 (со барабан)
1,525 (со диск)
Минимален радиус на вртење *1 m 4.8
Минимално растојание од патот mm 120

CAPACITIES

Седишта лица 5
Резервоар за гориво литри 37

ENGINE

Тип K12C K10C DITC
Број на цилиндри 4 3
Број на вентили 16 12
Работна зафгатнина cm3 1,242 998
Пречник на клипот mm 73.0 x 74.2 73.0 x 79.5
Степен на компресија 12.5 10.0
Максимална сила kW / rpm 66 / 6,000 82 / 5,500
Максимален вртежен момент N・m / rpm 120 / 4,400 170 / 2,000-3,500 (5MT)
160 / 1,700-4,000 (6AT)
Дистрибуција на гориво Multipoint injection Direct injection

TRANSMISSION

Тип 5MT CVT 5MT 5MT 5MT 5MT 6AT 5MT
Преносни односи 1st 3.545 4.006 ~ 0.550 (LOW:
4.006 ~ 1.001,
HIGH:
2.200 ~ 0.550
3.545 3.545 3.545 3.545 4.666 3.545
2nd 1.904 1.904 1.904 1.904 1.904 2.533 1.904
3rd 1.240 1.258 1.240 1.258 1.233 1.555 1.233
4th 0.914 0.911 0.914 0.911 0.885 1.135 0.885
5th 0.717 0.725 0.717 0.725 0.690 0.859 0.690
6th - - - - - 0.685 -
Рикверц 3.272 3.771 3.250 3.272 3.250 3.250 3.393 3.250
Последна брзина 4.294 3.757 4.388 4.294 4.388 3.944 3.501 3.944

CHASSIS

Управување Запчеста & летва
Сопирачки Напред Диск
Назад Барабан (GL), Диск (GLX) *2
Потпирање Напред MacPherson
Назад Торзионен лост со спирална пружина
Гуми 175/65R15, 185/55R16

WEIGHT

Маса на празен автомобил(минимална/со полна опрема) kg 840 ~ 890 900 ~ 925 950 ~ 970 850 ~ 900 960 ~ 980 865 ~ 915 940 ~ 945 875 ~ 925
Максимална маса kg 1,365 1,405 1,365 1,405 1,380

*1: Податоци од производителот
*2: Типот на задните сопирачки зависи од нивото на опрема.

PAGE TOP